Philips преговаря с потенциални купувачи за продажбата на Lumiled

Франс Ван Хутен, СЕО на Royal Philips NV в интервю пред Bloomberg

Франс ван Хутен, гл. изп. директор на Royal Philips NV, Амстердам, 26 януари 2016.  Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Франс ван Хутен, гл. изп. директор на Royal Philips NV, Амстердам, 26 януари 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Нека обърнем внимание на Lumiled, която е част от бизнеса, който искахте да продадете на китайска компания. Можете ли да ни кажете кой проявява интерес към тази покупка и колко се надявате да получите от нея?

Добър въпрос. Разочарован съм, че сделката с китайските ни партньори не получи одобрение. Има и други заинтересовани, които вече чукат на вратата ни и водим разговори. Това може да отнеме време и ние реално мислим за втората половина на 2016. Загрижени сме, че и реализираната стойност може би ще бъде по-ниска от тази по първоначалната сделка. Толкова мога да кажа по въпроса.

Вие споменахте добрите резултати през четвъртото тримесечие на годината. Наблюдавахме ръст от 15% в поръчките на медицинска апаратура, а това е много окуражаващо. Имаме големи клиенти като Mckenzie Health, Канада, Hospices de Lyon, Франция, Granada, Испания, с които подписахме договори за няколко години. Това потвърждава стратегията ни да се превърнем в компания за медицинска апаратура, да търсим по-добри решения за здравето на големи групи хора. Смятам всичко това за много задоволително.

 

Пазарът няма да подмине думите, които току-що изрекохте, а именно, че стойността на сделката би била по-ниска. Можете ли да ни подскажете реалистичната стойност за бизнеса на Lumiled, каква би била тя реално на пазара?

Не, няма да го направя. Затова и отклоних разговора от Lumiled към другия ни бизнес. Готов съм да говорим за него.

 

Забелязах, забелязах. Добре, няма да настоявам повече. Да преминем нататък, защото времето ни е ценно. Да поговорим за осветителните тела. Защо не обедините Lumiled с бизнеса си с осветителни тела? Един бизнес, една сделка, една продажба.

И други ни задават този въпрос, но ние сме твърдо убедени, че бизнесът ни с производството на компоненти трябва да се консолидира и най-добре това да стане на база отделни поделения. Затова и се придържаме към стратегията си да намерим купувач за Lumiled като в същото време да продължим присъствието си на пазара за осветителни тела. Имаме голям успех със стратегията си за прилагане на дигитално и светодиодно осветление в устройства и при услуги, опазващи околната среда.

Печелим все повече договори за интелигентно улично осветление. Например, в Сан Хозе си сътрудничехме с Ericson, за да поставим осветление, което може да излъчва сигнал от мобилните оператори, така че да имаме покритие благодарение на стълбовете за улично осветление. Това е тип интеграция на системи, какъвто търсят клиентите.

Ние продаваме осветление и компоненти като част от услуги. Бизнесът ни със светодиодно осветление нарасна с 26% през последното тримесечие и мисля, че това е фантастичен резултат, който може да се получи чрез фокусиране върху приложенията, върху крайния пазар. Така че, няма да сливаме Lumiled с осветителните тела.

Когато се замислите за бъдещето на поделението за осветителни тела, към какво клоните? Към продажба, като тази за която говорихме или IPO? Макар да знаем, че при настоящите условия на пазара IPO е несигурно, но и продажбата не е сигурна, както си пролича и от случилото се с Lumiled. Към какво решение клоните?

Непрекъснато казваме, че разглеждаме и двете възможности. В момента, разговаряме с потенциални инвеститори, получаваме заявления за намерения, продължаваме с разделянето на бизнеса и с пълна сила готвим IPO.

Ентусиазмът, с който говоря би трябвало да подсказва, че вярваме, че сме на прав път. През четвъртото тримесечие видяхме подобрение на оперативните резултати със 150 базови пункта. Което показва, че ние не само правим пари с конвенционалното осветление, но и подобряваме печалбите при светодиодните продукти. Мнозина твърдят, че пазарът за светодиодни продукти е пренаситен, но бележим едновременно стабилен ръст и подобрение печалбите.

Когато стане ясен спадът в конвенционалните осветителни тела, хората ще видят във Philips една силна компания за дигитално осветление в домакинствата, на работното място, на обществени места, в промишлеността. Считам, че това се доказва и от силния интерес, който проявяват потенциалните инвеститори.

 

Последни новини
Още от Начало