Toshiba опитва да си осигури още една кредитна линия

Очаква се заемите на дружеството да нараснат до 1 трлн. йени

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Toshiba Corp иска да получи втора кредитна линия от банките в рамките на три месеца с цел получаване на достъп до допълнителни 300 млрд. йена ($2,5 млрд.), предава Bloomberg. Компанията е изправена пред повече разходи и счетоводeн скандал, който доведе до съкращения и продажби на активи.

Компанията планира да кандидатства за средства от края на януари, каза говорителят Иу Такасе. В допълнение към 400-те млрд. йени кредитната линия, която Toshiba получи през септември, общо заемите на дружеството ще скочат до 1 трлн. йени, каза Такасе.

Toshiba, която прогнозира през миналата седмица рекордните 550 млрд. йени годишна загуба, се нуждае от средства, за да плати за хилядите съкращения на работни места и за основния „ремонт“ на финансите на фирмите, които произвеждат телевизори и компютри. Президентът Масаши Муромаши, който зае поста по-рано тази година след счетоводния скандал, „изтрил“ около $8 млрд. от пазарната стойност на компанията, посочи, че няма да има публично набиране на средства в продължение на две години.

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 2,7% до 232,1 йени в Токио, докато Topix беше почти без промяна. Книжата на дружеството спадат с 55% тази година.

Мооdy's намали кредитния рейтинг на компанията c две нива до неинвестиционен клас по-рано този месец. Спредът по облигациите на Toshiba с падеж през 2020 скочи 100 пъти тази година до 311 базисни пункта, което отразява търсенето на рискови премии от страна на инвеститорите.  

Последни новини
Още от Начало