Путин прехвърли "Турски поток" към Брюксел

Руският президент нарече "беззъба" българската позиция

Владимир Путин. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Владимир Путин. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин нарече позицията на българското правителство по "Южен поток" "беззъба" по време на годишната си пресконференция в Москва. 

"Ние бяхме готови да го реализираме, но просто не ни дадоха. Първо европарламентът каза, че той не съответствал на интересите на ЕС. После Еврокомисията поиска от България да спре подготвителните работи и накрая изведнъж  холандският регулатор, където е регистрирана компанията за проекта, взе решение да даде разрешение за строителство по море. Но как да започнем строителство по море, да потопим милиарди и да достигнем до българския бряг, без да сме получили предварително разрешение. Поставиха ни пред свършен факт. Не ни дадоха да го направим.
Нас ни удивлява беззъбата позиция на българското ръководство, което по неясно какви съображения, пренебрегна националните интереси.  Там трябваше да бъдат инвестирани 3 млрд. евро в самия проект и по 400 млн. евро годишно. Това са работни места, заплати, приходи в бюджета. Не, така не става."

Измислихме този проект, за да помогнем на България, а те не го искат, обобщи руският държавен глава.

"Турски поток" в крайна сметка зависи не само от Русия, каза руският президент. Москва чака писмени гаранции, че ЕК ще поддържа този проект. "Щом турските партньори донесат тази "хартийка" от Брюксел, ще продължим", заяви Путин. Той заяви, че е готов и на сътрудничество с Украйна, ако Киев може да работи като партньор по "Северен поток".

Според "Комерсант" това слага кръст на проекта. Президентът фактически се отклони от отговор за "Турски поток", проект, без който е невъзможно да се прекрати транзитът през Украйна. Но изглежда това не е първостепенна цел, след като Путин се дистанцира от изказвания на ръководството на "Газпром" за пълно прекратяване на транзита през Украйна до 2020 г., наричайки ги корпоративни заявления.

Той също така запази възможността за диалог между Газпром и Нафтогаз (Украйна) след изтичане на действащия договор, ако украинската страна се придържа към принципите, които европейската страна иска от Nord Stream-2. Заявленията за това, че Турция трябва да даде на Москва гаранции по строителството на  газопровода за ЕК, са очевидно неизпълнимо условие.

Проектът за "Южен поток" бе спрян през 2014 г. от правителството на Пламен Орешарски до изпълнение на изискванията на ЕК. По това време депутати от БСП опитаха да прокарат законови промени, които дефинират морски газопровод, по начин, който изключва прилагането на европейското законодателство. Идеята бе за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

През декември същата година именно в Анкара Владимир Путин обяви, че проектът е закрит. Българските власти твърдят, че и досега няма официален документ за отказ от руска страна.

Последни новини
Още от Новини