Ограниченията за износ на петрол от САЩ падат

Конгресът постигна фискална сделка

iснимка: Drew Angerer/Bloomberg iснимка: Drew Angerer/Bloomberg

Конгресът на САЩ постигна фискална сделка във вторник вечерта, която премахва и ограниченията за износ на суров петрол, информира Bloomberg. Лидерите в Конгреса се споразумяха по фискален план, който няма да блокира дейността на щатското правителство и който прави така, че да бъде вдигната 40-годишната забрана за износ на петрол, каза при закрити врата председателят на Камарата на представителите Пол Райън пред членове на Републиканската партия. 

Райън информира, че Камарата смята да гласува в четвъртък  разходна сметка на правителството в размер на 1.1 трилион долара, както и отделна мярка за подновяване на редица данъчни облекчения с изтекла давност. Мярката ще осигури финанси на правителството до септември 2016. 

Представителят на републиканците Ан Вагнер от Минесота определи предложението за вдигане на забраната за износ на петрол като “много важна стъпка”, чиито ефект ще бъде многократно по-голям от изграждането на Keystone XL.

“Ние разполагаме с най-добрата технология, с най-добрия петрол. Въпрос на време е да прогоним руския петрол, а също така и саудитският, и иранският. Това поставя САЩ на шофьорското място на световната енергийна политика. Това е мащабна победа”, коментира републиканецът конгресмен Джо Бартън от Тексас в интервю. 

Сенаторът демократ Джеф Мъркли от Орегон определя отмяната на забраната за износ на петрол като “огромна грешка”, която е “голямо щастие за едрия петрол, за сметка на работещите американци и нашата планета”. 

Сделката включва и данъчни мерки, като разширяване на  кредитирането за изграждането на източници за добив на възобновяема енергия, които ще се случат до края на 2016, както и кредит от 1 долар за галон биодизел. Тази мярка е била поискана от демократите в замяна на премахването на забраната за износ на петрол. 

Генералният секретар на ОПЕК Абдала Ал-Бадри посочи във вторник от Ню Делхи, че цените на петрола няма да бъдат повлияни от износа на суровината от страна на САЩ. 
“Нетният ефект от износа на суровината от САЩ ще бъде нулев за пазара”, смята Абдала Ал-Бадри, генерален секретар на Организацията. “Това няма да повлияе на цените, защото САЩ продължават да бъдат вносна държава”. “От една страна, ще изнасят, но от друга, ще се нуждаят от вноса на същото количество петрол отнякъде другаде”, каза Ал-Бадри. 

Припомням, че преди месец излезе информацията, че в САЩ се подготвя възможността за продажба на петрол от стратегическите запаси на страната, с които постъпления да се финансира фискалният недостиг на щатското правителство. 

Върви се в посока на гарантиране на постоянни облекчения за семействата и тези, които създават работни места, което се счита като победа за републиканците. Вероятно ще бъде прекъснат и така нареченият “Данък Кадилак” върху скъпите здравни застраховки, като проектозаконът предвижда и спиране на 2.3-процентния данък по Obamacare върху медицинското оборудване - също до 2017.    

Очаква се Камарата да одобри допълнителни разходи, които да позволят на щатското  правителство да не преминава в извънреден режим на работа до 22 декември, както се случи през есента на 2013 година. Така спечеленото време ще бъде нужно, за да се обсъди годишната рамка за правителствените разходи. 

Предвиждат се и промени във визовия режим на пътуване до САЩ. Републиканката Ан Вагнер каза, че ще се намали и обхватът на програмата, която позволява безвизов вход към САЩ на граждани от около три дузини държави, повечето европейски. Хора, които последно са пътували до Ирак, Сирия или до други държави, за които има подозрения, че се развива сериозна терористична дейност, ще трябва да преминат по етапния визов режим.

Последни новини
Още от Новини