Ражда се най-големият пивовар в света

Anheuser – Busch InBev е пред финал на сделката за SABMiller

AB InBev в Бремен, Германия. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg AB InBev в Бремен, Германия. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Anheuser – Busch InBev отправи формална оферта да закупи SABMiller Plc. С този акт бе завършена една дългоочаквана сделка, която обединява най-големите пивовари в света в компания, контролираща около половината печалба на отрасъла, предаде Bloomberg.
За да спечели одобрението на антимонополната агенция, Molsen Coors Brewing Co ще придобие 58%  дял на SABMiller в MillerCoors LLC за 12 млрд. долара. По този начин ще получи пълен контрол върху бизнес, който произвежда Coors Light и Blue Moon. Производителят на Budweiser ще плати 44 паунда на акция кеш за мнозинството от акциите, съобщи компанията, потвърждавайки ценовото споразумение, обявено на 13 октомври. Сделката ще доведе до годишна синергия на разходи преди данъци в размер на поне 1.4 млрд. долара, казаха те.
Ако мине през регулаторите, придобиването на SABMiller ще даде на AB InBev марки бира като Peroni и Grolsch. Фирмите достигнаха до несигурно споразумение миналия месец след седмици пазарене за цената и прекараха целия преходен месец в изковаване на формална сделка. Белгийският купувач трябва да плати такса от 3 млрд., ако не успее да вземе нужните одобрения.
Акциите на SABMiller се покачиха с 1.5% до 40.34 паунда в 8:37 в Лондон. Офертата в кеш е с 50% повече от нейната капитализация на 14 септември – денят преди да се появят спекулациите , че може да бъде закупена. Акциите на AB InBev се повишиха с 0.3% до 111.5 евро в Брюксел.
Планираната продажба на дела в MillerCoors се налага поради „моменталното вписване в регулаторните изисквания,” казаха компаниите. МillerCoors бяха най-големият проблем от гледна точка на антимонополното законодателство, твърдят анализатори, макар че делът на SABMiller в китайския CR Snow може също да трябва да бъде продаден.
Слятата фирма ще бъде листната в  Брюксел, Мексико и Йоханесбург.
Заедно двете фирми ще бъдат най-голямата световна фирма за производство на основни храни по приходи, според анализатори в Exane BNP Paribas. Те изчисляват, че ще фирмата ще заработи 25 млрд. долара през 2016 преди лихви, данъци, обезценка и амортизации. Тя ще е най-голямата или втората най-голяма фирма в 24 от най-крупни 30 световни бирени пазара.  
След години спекулации сделката бе ускорена от забавянето на бразилската и китайската икономики. За изпълнитения директор на AB InBev Брито, тя ще бъде кулминация на похода за сделки през последното десетилетие на стойност 90 млрд. долара. Така един регионален пивовар се превърна в неуспорим глобален лидер. 
Предложението на SAB Miller е отчасти породено от нуждата, след като растежът на фирмата е прогнозиран да се забави през идните пет години, сочат изследвания, събрани от Bloomberg. Двадесетпроцентовият спад в акциите на SABMiller през предходните месеци и възможността да свършат евтините пари действаха като катализатор на поглъщането.
Anheuser-Busch InBev NV е мултинационална компания и най-голям производител на бира в света, образувана от сливането на белгийската Interbrew, бразилската AmBev и щатската Anheuser-Busch. Базираната в Лондон SABMiller е втора.

Последни новини
Още от Новини