Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Брюксел ще е твърд в играта на покер с Лондон

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, Клуб Investor, 08.02.2020

Изключителна конфронтация видяхме в понеделник в рамките на разговорите между Брюксел и Лондон, коренно различни бяха позициите относно претенцията и желанията на двете страни. Това заяви Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Brexit Мишел Барние напомни за договореното споразумение между Борис Джонсън и Европейския съюз от миналия октомври. В него се посочват три условия, според които да бъде договорена тази безпрецедентна търговска сделка. Остават 8 месеца. Същинските преговори ще започнат след 25 февруари".

"Първото условие е Великобритания да спази обещанията си относно политиката във връзка с конкуренцията и държавните субсидии. Второто условие е да има реципрочен достъп до водите на Великобритания. Аргументът относно риболова от ЕС е, че в продължение на десетилетия рибарите там са градили своя занаят съгласно европейските закони", посочи Баларев.

Още по темата

"В момента кабинетът на Джонсън казва, че тези закони са незначителни, и от една страна, е прав. Третото условие е да продължи Великобритания да спазва европейската конвенция по човешки права".

"Борис Джонсън започна речта си с хвалебствия как Великобритания е преродена. След всичките хвалби той посочи, че неговото правителство играе многопространствена игра на шах, която се изразява в търговски преговори със страни като Япония, Нова Зеландия, САЩ, Канада. Той изказа силни аргументи защо не иска норвежкия модел за бъдещето на търговските взаимоотношения, а канадската сделка", отбеляза гостът.

По думите на Димитъл Баларев Brexit сам по себе си е нещо хубаво, но не е бил достатъчно добре реализиран. Това, което Джонсън може да направи с канадската сделка "СЕТА", се харесва на английския народ, но трябва да се направи компромис.

"Гибралтар ще бъде изключен от всякакви бъдещи търговски споразумения".

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor