Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Конфликтът между Холандия и Турция – еманация на популизма

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, Клуб Investor, 18.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Очевидно вече се търси да не се говори дипломатично, а да се нарушават всички правила, за да се задоволи един популистки нагон на принципа „колкото повече агресия, толкова по-голяма мобилизация на избиратели“. Очевидното агресивното говорене от страна на турски политици цели да задоволи известна гордост, да предизвика чувство за превъзходство в турските избиратели, да покаже самочувствието на Турция и политиците й. Но това, разбира се, са временни, краткотрайни ползи. Със сигурност това е контрапродуктивно и няма да бъде полезно в дългосрочен план. Това коментира в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков дипломатът и бивш служебен министър на външните работи в кабинета на Стефан Софиянски Стоян Сталев. Именно рязкото охлаждане на отношенията по оста Амстердам-Анкара и последиците от него бе една от темите в предаването тази седмица.

„ЕС създаде впечатление, че вече националният суверенитет не е много важен. Дълготрайният мир разглези европейските граждани и политици. Това е опасна тенденция. Националния суверенитет не трябва да бъде подценяван, защото това е една бомба със закъснител. Специално що се касае до провеждане на избори в чужда държава, това е въпрос, който се регулира изцяло от вътрешното право на самата държава“, отбеляза Сталев.

Ще се запази сегашното статукво по отношение на мигрантската сделка с Турция, смята дипломатът. „Не смятам, че ще се стигне до такава ескалация. Но, разбира се, ние трябва да бъдем готови. Европейският съюз трябва да бъде готов. Той трябва да гледа по-трезво на събитията по неговите граници и да има трезва преценка и силна реакция при злоупотреба с европейските ценности“, каза още гостът в студиото.

Подробен коментар по темата, както и какви стъпки се предприемат в Турция за постепенната трансформация на страната от демокрация към авторитаризъм, вижте във видеото:


 

Последни новини
Още от Клуб Investor