Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ще бъде ли опитомен Тръмп от политическата реалност

Петър Чолаков и Валентин Георгиев в Клуб Инвестор, 12.11.2016

Валентин Георгиев, изп. дир. на Американската търговска камара в България и политологът Петър Чолаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Георгиев, изп. дир. на Американската търговска камара в България и политологът Петър Чолаков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Умението на Тръмп е да говори на обикновения американец - долната средна класа. Той е човек от естаблишмънта, но посланията, които използва са за работни места и защита на американците.  Това каза политологът Петър Чолаков​ в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Тръмп е антисистемен играч. Успя да настрои с посланията си не само избирателите на Демократическата партия, но атакуваше и самата Републиканска партия. Превърна се в републиканец-аутсайдер. Едно нещо можем да предвидим - Тръмп ще бъде непредвидим. Той обаче ще трябва да бъде и ще бъде опитомен от политическата реалност. Когато реалността започне да притиска Доналд Тръмп, неговите послания ще станат доста по-реалистични и може би по-умерени", каза Чолаков.

По думите му не трябва да забравяме, че Тръмп "все пак е дилетант в политиката" и е много важно кой ще го съветва. "От тази гледна точка ситуацията е много интересна за политолозите". 

"Политика на Тръмп ще бъде протекционистична, свързана с това да се ограничат мигрантите. Можем да очакваме увеличаване на разломите в американското общество". "По ключови теми, като работните места  за средните американци, той все пак трябва да удържи на лозунгите, с които е дошъл на власт".

България се намира в един много сложен геополитически регион, подчерта гостът. "Имаме една Турция, която става все по-нестабилна, имаме и Русия, която не крие имперските си амбиции и даже някои колеги говорят за влияние на Кремъл върху изборите в САЩ. България има нужда от една силна и стабилна Турция до себе си. Аз съм убеден, че това е в интерес и на САЩ". 

До известна степен победата на Тръмп бе изненада, защото социологическите проучвания даваха преднина на Хилъри Клинтън, но от друга страна в предизборните си речи Тръмп стоеше на вътрешно американските теми, не отдаваше предимство на обобщения и фразеология, а наблягаше върху конкретиката и това му даваше предимство за победа, каза от своя страна Валентин Георгиев, изп. дир. на Американската търговска камара в България.

"Очевидно победата е за републиканците, но Тръмп влезе в конфронтация със своята партия и ако се надява, че всеки предложен от него законопроект ще мине лесно, това може да му изиграе лоша шега".  

Тръм заяви, че при всички положения трябва да се опита да разговарям с руснаците, каза още Георгиев. Той цитира Тръмп, който нарича руснаците "едни разумни партньори, с които може да се разговаря на ниво на сътрудничество и приятелство, което ще ни удовлетвори".

Според Георгиев може да се очаква, че изборът на Тръмп "означава да кажем сбогом на ТПТИ". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor