Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Българските строители са много отворени към нови технологии

Димитър Илчев в Investbook, 24.10.2017

 Димитър Илчев, гл. мениджър на Евромаркет Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Илчев, гл. мениджър на Евромаркет Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Да оцелееш 25 години в българските бизнес среди е предизвикателство и определено много интересно преживяване. Това каза Димитър Илчев, гл. мениджър на Евромаркет Груп, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Ние започнахме веднага след промените. Минахме през етапа, когато на топ държавно ниво имаше изказвания, като "За бога, братя, не купувайте!" Представете си какво й е на една търговска компания в такава среда. Минахме и през хиперинфлацията. След това задуха попътен вятър в икономиката за бизнеса и се случи така, че (както казваме на жаргон) "заваляха пари като вестници". Това пък беше момента, в който всеки беше успешен бизнесмен. Който не поиска, той не стана бизнесмен. Ние се превърнахме в доставчици на техника, едва смогвахме да доставяме достатъчно за бизнеса. След това се спука балона. Някои от бизнесите направо изпаднаха в колапс. Бизнесът със строителни машини замря".

На въпроса как се оцелява при такава шокова промяна в бизнес средата, гостът каза, че се изисква "присъствие и здраво да държиш кормилото на компанията, без компромиси". "Компаниите, които са капитализирани (а Евромаркет бе капитализирана, когато кризата дойде) имаха ресурси, за да минат през тези трудни времена. Нужна е, естествено, строга дисциплина - за щастие имахме наложени корпоративни практики и политики, които много ни помогнаха. Определено бе предизвикателно време". 

"Трябва да се дава публичност на успеха и конкурсът "Мениджър на годината" е много добра платформа за това. Конкурсът дава и възможност за обмяна на добри управленски практики, създава се добър и интересен мениджърски нетуъркинг".

Българският пазар, българските предприемачи и строители са много отворени към нови техники и технологии, подчерта гостът. "За в бъдеще ще бъдат много търсени смарт технологиите в посока мениджмънт на технологиите, както и роботизирани машини. Тенденцията е към все по-малко човешка работна ръка, все повече машини и по-голяма производителност". 

 

Последни новини
Още от Investbook