Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кои са проблемите на българското образование

Стоян Панчев, преподавател в СУ и председател на БЛО, Investbook, 04.09.2017

За бърза реформа в образованието е нужно премахване на тоталния монопол на МОН върху съдържанието и формата на образованието. Това коментира Стоян Панчев, преподавател в СУ и председател на Българското либертарианско общество, в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев.

Според него хората в системата не разбират дълбочината на проблема и виждат например застаряващите учители, ниските им заплати, липсата на дисциплина – това по думите му са все симптоми на едно и също нещо.

„Проблемът е, че хората, които са част от системата – синдикатите, министерството, експертите – се опитват да си харесат един от тези симптоми и повърхностно да го замажат - 15% увеличение на учителските заплати, програми за стимулиране на младите учители и т.н.“, обясни Панчев.

Той смята, че има определено количество неща, които човек трябва да знае и които не се учат в училище - как де се грижим за личното си счетоводство, какво е здравословно и какво не, как да поддържаме тялото си здраво, какво да правим в интернет, как да си предпазим личната информация, какво да направим, за да не ни хакнат wi-fi вкъщи и др.

„Това се все неща, които според мен са доста по-важни, по-практични и по-фундаментални от например интерпретацията на определени експерти върху историята на България“, категоричен бе Панчев. 

Последни новини
Още от Investbook