Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Обещанията на Тръмп за политики за икономически растеж все повече се дискредитират

Кузман Илиев в Investbook, 19.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички обещания на Доналд Тръмп за реформи и икономически стимули, като намаляване на данъчното бреме например, доведоха до един бум и пазарни нива без аналог в историята. Волатилността е много малка и има усещане, че всичко е „цветя и рози“, но именно тези обещания на Тръмп все повече „дават фира“.

Това коментира в ефира на Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

Гостът в студиото даде като аргумент, подкрепящ думите му, скорошния провал на така желаната от Тръмп „отмяна и замяна“ (repealing and replacing) на системата за здравеопазване в САЩ, въведена от предшественика му Барак Обама, по-известна като Obamacare. „В случая хора от собствената му партия го бламираха политически“, коментира Илиев.

Ако и следващата заложена мярка – промяната в данъчния кодекс на Съединените щати, се провали, то това значи, че става въпрос за явно бламиране и дискредитиране на Тръмп, смята още той, допълвайки обаче, че този законопроект е далеч по-вероятно да бъде приет заради базисната си идея - намаляването на данъчното бреме - класическа консервативна идея, присъща на Републиканската партия и нейните представители.

Илиев също така направи обстойна дисекция на други важни въпроси от международния дневен ред. Един от тях бе последният конфликт, белязал френския политически живот, при който главнокомандващият на френската армия генерал Пиер дьо Вилие подаде оставката си поради несъгласие с орязването на бюджета за отбрана от страна на правителството. Друг основен акцент бе и търговската война по оста Вашингтон-Пекин.

 

Последни новини
Още от Investbook