Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Различните цени на стоките у нас и на Запад – логичен, а не популистки поглед

Кузман Илиев в Investbook, 29.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарният механизъм, че търсенето определя предлагането е факт винаги. Хората считат, че вече има фактически всичко, защото сме отворена икономика. Да, всичко има, но мащаба и дискреционните бройки на всеки един пазар са различни. Много важно е и какво е разбирането, усещането на потребителя за дадена стока.

Това коментира в ефира на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

Даваха се примери с едни детски пюренца, които в България са над два пъти по скъпи отколкото в Германия например. Да, но тези пюренца са уникални за България, имат и ниска конкуренция. В Германия може да се прави и икономия от мащаба, добави той.

„Този, който внася този продукт в България, тества пазара. Като купувач всеки иска да купува евтино, като продавач, всеки иска да продава скъпо. Пазарът се тества с по-малки бройки, за да излезе сметката на продавача, за да се получи най-добрата комбинация между разходи и приходи, трябва да се продава на една по-висока цена по-малки бройки. Хората пък, третирайки тази стока като по-луксозна, я купуват. Ако се добавят обаче повече дискреционни бройки, тази сметка няма да излиза“, посочи Илиев.

„Обяснението, че ни мамят, е популистко, в него има доза политиканстване, коментира още Илиев. Това, че един шоколад например идва от една и съща фирма, не значи, че ще има еднаква цена. Много важно е какво е търсенето на конкретното място, какви са количества, как бива приемана стоката от потребителите“, коментира гостът в студиото.

Целият разговор вижте в приложеното видео:

 

Последни новини
Още от Investbook