Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Приносът и вината на Милтън Фридман за съвременната икономическа система

Кузман Илиев, съводещ на Boom&Bust, 22.06.2017

Кузман Илиев, съводещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, съводещ на Boom&Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нобеловият лауреат Милтън Фридман - един от най-великите икономисти на нашето съвремие, е човекът, по чийто идеи се преминава към съвременната парична система. Това коментира пазарният анализатор и съводещият на Boom&Bust Кузман Илиев в ефира на Investbook с Димитър Вучев. 

Фридман критикува липсата на ефективност в държавата, коментира Илиев. "Той е против задлъжняването на правителствата и трупането на колосален дълг, но с това, че дава монопола над паричното предлагане в ръцете на централните банки, Фридман позволява правителственият дълг да се монетаризира чрез операции на отворените пазари", отбеляза той. 

Икономистът дава конструктивна критика на държавните интервенции в процеса на ценообразуването, същността и ефектите от определянето на минималната работна заплата и ценовия контрол. От друга страна обаче, поддържа спорни идеи от гледна точка на пазарните принципи, защото делегирането на кръвоносната система на стопанския живот в ръцете на правителствата е сериозно отстъпление от тях, коментира съводещият на Boom&Bust. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook