Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Форуми за скептично мислене и популярна наука в София

Любомир Бабуров в Investbook, 13.06.2017

Любомир Бабуров, основател на Ratio. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Бабуров, основател на Ratio. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато имаш факти пред себе си, първо трябва да установиш, че са факти. Човек трябва да се отнася към всяко твърдение толкова скептично, сякаш го чува от напълно непознат. Това каза Любомир Бабуров, основател на Ratio, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Ratio е организация за събития, посветени на популярната наука. Всеки месец правим събития, на които представяме науката на "човешки език". Тя не се опростява до крайност, но се представя така, че всеки интелигентен човек да може да я разбере". 

Популярната наука е за желаещите да знаят как работят нещата от естествения свят, каза Бабуров. По думите му, колкото повече знаеш за свeта, толкова по-богато става "възприятието за нещата около теб и за твоите преживявания" и именно тази идея стои в основата на събитията, които Ratio организира.

"Скептичното или рационалното мислене е другата напосока на нашите събития. Трябва да си критичен към това, което е около теб. Когато имаш факти пред себе си - първо трябва да установиш, че са факти. Това, че някой ти казва нещо (в момента четем безумни новини), по никакъв начин не значи, че това е факт. Трябва да подлагаш дори и собствените си авторитети на съмнение, защото е твърде вероятно те да са авторитети само в твоята глава". 

"Този тип събития трябва да се третират като нещо, което човек може да прави в свободното си време", да види нещо интригуващо и да се забавлява с новопридобитите знания, обясни Бабуров.

"Повечето хора при нас са между 20 и 35 годишни, обикновено добре образовани".

В България няма много събития, посветени на популярната наука, особено такива, които не са насочени към подрастващи, каза още гостът. "Решихме, че едно неформално представяне на нещата, които иначе звучат много сложно, би работило и при нас". "Освен уголемяване на събитията, се целим и към стартиране на дискусии, а не само на месечни лекции".

Как ще се развива идеята? Ще има ли партньорска дейност с висши училища? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook