Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Алтернативното обучение – решение на липсата на кадри, задушаваща в зародиш бизнеса

Борислав Велев, проектов мениджър на BusinessHub, Investbook, 08.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От опита ми, базиран върху наблюденията ми върху малкия и среден бизнес, мога да кажа, че липсата на кадри е доста наболял проблем, заради който много бизнеси фалират. Конкретно при стартъпите има проекти, които доказват идеите си, доказват концепцията си, привличат някакви първоначални инвестиции, но поради липсата на качествени кадри, особено в сферата на мениджмънта, маркетинг и продажби, не могат да се разраснат с очакваните темпове.

Това каза в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев проектовият мениджър на BusinessHub Борислав Велев.

„Към момента в сектор като IT услугите имаме достатъчно кадри, но в други сектори не е така. Във всеки един сектор към момента има такъв дефицит. Според статистиката около 77% от фирмите не могат да задоволят нуждите си от качествени кадри“, допълни още той.

„Проблемът започва още от процеса на обучение. За никого не е тайна, че то не е в цветущо състояние“, каза гостът в студиото.

„Но лично според мен не трябва да се вглеждаме толкова в традиционното обучение, защото това е една машина, която много трудно може да бъде преработена. Проблемът се корени в самият индивид“, смята Велев.

„Не вярвам, че българите са мързеливи. Това, което вярвам, е, че им липсва достатъчно количество мотивация, за да търсят сами развитие. Именно алтернативното обучение, конкретно в IT сектора, е изиграло голяма роля в това, кадрите да бъдат на ниво“, посочи той.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook