Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво куца на идеята за безусловния базов доход

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 07.06.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Силициевата долина процесът по засилване на симпатиите към идеята за безусловен базов доход набира скорост, защото това са хора, които са на пъпа на иновациите и на технологиите. Това са големите мозъци. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Те виждат, че технологиите се развиват толкова бързо, че скоро няма да има работни места и искат да предприемат отрано действия, за да реагират на това". 

Това, което е притеснително, е, че те не са задълбали много в сферата на икономиката, каза Илиев. "Икономистът често прави икономически вериги, които не са очевадни на пръв поглед".

"Това, което куца в идеята, е, че доходът, който трябва да се гарантира, трябва да бъде изработен някъде. При капитализма това се случва посредством капиталов пазар, където се търгуват производствените фактори и компаниите, които ги използват правилно генерират печалба".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook