Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ЧЕЗ ще инвестира 130 млн. лв. в България през 2017

Карел Крал, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България, в Investbook, 07.06.2017

Карел Крал, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Карел Крал, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестиционният ни план за 2017 в България е най-амбициозният ни откакто сме на българския пазар. Не бих искал да разкривам конкретни цифри, но целта ни за електропреносната мрежа през 2017 е да инвестираме над 130 млн. лв. Това е значително увеличение на инвестиционната ни дейност, спрямо вложените през предходната година 90 млн. лв. Това каза Карел Крал, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България, в интервю на бизнес редакторът на Bloomberg TV Bulgaria Яна Строй за предаването Investbook. 

"Ако приемем, че не се намери купувач, който да предложи достатъчно интересна оферта за нас, ние сме длъжни и паралелно работим и върху дългосрочната си стратегия за развитие на бизнеса ни. Така че трябва да разделя отговора си на две части, по една за всяко от дружествата. По отношение на електропреносната мрежа определено планираме да се насочим към нейната дигитализация. Вече стартирахме тръжната процедура за електромери с дистанционно отчитане". 

Наясно сме с тенденцията в цяла Европа, че в бизнеса навлизат нови технологии и промяната в електроразпределителната мрежа е значителна, каза Крал. "Особено за промяната в енергийния сектор и по-конкретно производството в малък обем, независимо дали говорим за соларни покриви или малки вятърни турбини. Те ще повлияят на начина на работа на мрежата, който ще изисква много нови технологии и ние вървим в тази посока при разпределението".

Ние гледаме на българския пазар не само като място където продаваме определени киловати, но и като възможност да предоставим на българските си абонати по-широка гама от продукти, категоричени бе събеседникът. "Част от тях е и нашата нова дейност, така наречения Еско Бизнес. Ние наскоро регистрирахме юридическо лице ЧЕЗ ЕСКО. Имаме готовност да инвестираме в България около 11 млн. евро в ЕСКО услуги или проекти по време на първата фаза. Вече направихме оценка на пазара и имаме някои първи потенциални проекти и сме решени да инвестираме в тази област".

"В момента водим преговори за продажба на бизнеса на ЧЕЗ за България, но за съжаление не мога да отговоря кои са евентуалните купувачи, защото процесът се ръководи от нашият собственик - централата ни в Прага". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook