Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Има ли икономическа логика зад вдигането на минималната заплата

Георги Харизанов, изп. дир. на Института за дясна политика, Никола Филипов, икономист от ЕКИП, Investbook, 22.05.2017

Георги Харизанов, изп. дир. на Института за дясна политика, Никола Филипов, икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Харизанов, изп. дир. на Института за дясна политика, Никола Филипов, икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Минимална работна заплата (МРЗ) не трябва да има. Работната заплата е цената на труда и се формира като доброволен акт между работодател и работник. Това коментираха икономистът от ЕКИП Никола Филипов и изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов в ефира на Investbook с Димитър Вучев. 

"Хората трябва да са наясно, че те определят цената на своя труд", коментира Харизанов. Ако цената, която предлага едно предприятие с господстващо положение в даден регион, не отговаря на предпочитанията на хората, те имат пълното право да не се съгласят и да осъществят натиск върху работодателя по пазарен принцип без административната намеса на държавата, обясни той. 

Вдигането на минималната работна заплата изпраща негативен сигнал към бизнеса, коментира Филипов. По думите му намесата на държавата в определянето на МРЗ води до ограничаване на вътрешната норма на възръщаемост на капитала. Предприемачите са по-негативно настроени към предприемането на нови инвестиционни проекти, коментира икономистът.

За периода 2014-2016 е отчетен спад на заетостта от 1,92% само в частния сектор, което може да бъде разтълкувано като още един негативен ефект от поддържането на висока МРЗ от последните две правителства, отбеляза Филипов.

От друга страна, през тази година в туризма се очаква голям ръст на заплащането поради огромния недостиг на квалифицирана работна ръка, коментира още той, давайки пример за повишаването на цената на труда по пазарен път.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook