Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как работи икономиката на предлагането

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 03.05.2017

 Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката на предлагането е доста актуална тема в момента, като е важно да се разграничи какво представлява икономиката на предлагането в съпоставка с кейнсианството. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "В икономиката на предлагането основният генератор на икономически ръст е производството на стоки и услуги, като основните инструменти са адекватното управление на трите производствени фактора - земя, капитал и труд, като също така може да се вкара в новата икономическа теория и предприемачеството".

"Кейнсианството е икономика на търсенето. Там активна роля има държавата, а при икономика на предлагането държавата има ролята да намалява данъчното бреме и регулациите, понякога с компенсиращи ефекти от фискалната политика. При кейнсианството фискалната политика е в центъра и в различните стадии на икономиката държавата трябва да се намеси, за да генерира търсене".

Анализаторите се опитваха да проправят всячески паралели между Доналд Тръмп и Роналд Рейган и Буш Младши, каза още Сиркаров. "Двамата използваха икономиката на предлагането, а за Тръмп все още не е ясно дали това ще се случи. Но по данъчната политика и линията на спада на регулациите има подобна тенденция".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook