Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пробойните в баланса на Фед

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 25.04.2017

Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В стенограмата на Фед за месец март се казва за пръв път ясно, макар и некатегорично, че се мисли за излизане от количествената програма за стопяване на балансовото число на Фед. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Не се дадоха детайли по какъв начин ще бъде направено това и какви ефекти може да очакват пазарните участници".  

Плановете за стопяване на балансното срещна доста сериозен отпор от доста анализатори, които твърдят, че сериозният обем, спрямо предходни периоди, в крайна сметка не е нещо лошо, каза Сиркаров. 

Защо балансът на Фед не е проблемът, а напротив - именно той служи за различни буфери за евентуални негативни стечения на обстоятелствата във финансовата система?

С тези мерки Фед изкривява пазара и фактически тази ликвидност и този финансов ресурс се влагат в нерентабилни проекти, които рано или късно ще се спукат, а именно това е причината за т.нар. балонизиране на редица сектори, катeгоричен бе Сиркаров. 

Какви са другите аргументи против подобни действия на Фед и до колко са основателни?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook