Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Трябва ли китайската държава да засили ролята си в икономиката

Владимир Сиркаров, Investbook, 06.04.2017

Снимка: Nelson Ching/Bloomberg Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Сериозното отваряне на търговските отношения в Китай и реформите, започнали от 80-те години доведоха до много положителни резултати за китайската икономика. Има сериозно трансформиране на икономиката от силен протекционизъм до един доста либерализиран пазар. Затова е интересно, че в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (излязъл наскоро обширен доклад от 136 страници, в които е залегнала необичайна препоръка – увеличаване на държавната намеса в определени области от икономиката – бел.ред.) има залегнали препоръчителни мерки, свързани с по-сериозна правителствена намеса. Това е доста странно с оглед на досегашното развитие на Китай.

Това каза в ефира на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров. Темата – китайската икономика в светлината на излезлия наскоро доклад на ОИСР.

В доклада изключително интересна е частта, свързана с данъчната политика, както и предложенията в областта на пенсионната реформа. От гледна точка на данъците, в доклада се казва категорично, че трябва да има прогресия – повишаване на данъчната тежест за по-високите класове граждани, които получават по-високи доходи, като целта е борба срещу неравенството. Виждаме, че това в крайна сметка препокрива до голяма степен големия доклад на МВФ, голяма част от който според мен е странен от гледна точка на реформи и бъдещото развитие на китайската икономика. В обширния доклад на ОИСР, освен прогресията, се предлага и въвеждане на данък върху наследството с оглед на „по-справедливото“ разпределение на доходите и евентуалното им натрупване, което в крайна сметка да доведе до окрупняване на богатството за дадена група хора.

Фокусът бе преместен и върху положителните аспекти от доклада на ОИСР. „Хубавото в доклада е, че се казва категорично, че ролята на компаниите, в които основен акционер е държавата, каквито са по-големите такива в ключовите сектори, трябва да бъде намалена. Трябва да се намалят лицензионните и регулаторни режими, свързани с работата на тези компании, както и в сектори, доминирани от държавата, да има повече конкуренция, за да може да се подобри ефективността.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook