Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как манията за здравословно хранене трансформира агросектора

Николай Вълканов, управител на InteliAgro, Investbook, 05.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Вярваме, че това което се случва в световен мащаб, няма как да подмине и България. В крайна сметка процесите, които се развиват в нашето селско стопанство, малко или много са отражение на глобалното търсене и предлагане на стоки. От една мания се раждат много различни направления с много обещаващо бъдеще. Това е манията на здравословното хранене сред населението не само в развитите държави, но и във все по-големи слоеве на обществото и в развиващият се свят.

Така обобщи глобалните тенденции в сферата на селското стопанство в глобален мащаб основателят и управител на InteliAgro Николай Вълканов. Предаването е Investbook, а водещият – Димитър Вучев.

„Тенденцията е да се търси повече продукция за прясна консумация за сметка на преработените храни и храните от животинска продукция. От там се извеждат 3 направления, пред които има огромни перспективи за растеж през следващите години до 2025-2030“, каза още гостът в студиото.

„Първото са меките, горските плодове – малини, къпини, ягоди, боровинки. Смело можем да кажем, че в момента боровинките завладяват света, като вече това е така поне в Западното полукълбо. На второ място може да откроим все по-нарастващото търсене и на ядките. Тук вече има и едно насищане на пазара, като се намираме в една много интересна фаза. Голямото предлагане на ядки ще притисне средните им цени, като това ще доведе до ръст на управлението. Третото направление са гъбите, и то не само масовите сортове, които консумираме в България“, обобщи актуалните трендове в сектора Вълканов.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook