Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Наболелите проблеми в областта на авторските права у нас

Петър Петков, продуцент и музикант, Investbook, 29.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Най-големият проблем в България при авторските права е липсата на познание за тях, както от институциите, които трябва да ги следят и регулират, така и от хората, които са задължени да ги плащат – т.нар. ползватели, а и от самите артисти.

Това каза в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев продуцентът Петър Петков, който също така е и рап изпълнител под името Ghettoman.

„Последният случай, който аз определям за най-големия в българския шоубизнес, е този със сериала „София ден и нощ“, чийто продуцент Красимир Ванков най-нагло е обрал музиката на огромен брой български автори. Просто си я е свалил от YouTube и си я е синхронизирал в сериала си. Това се случва без въобще да бъдат питани авторите, като това е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Това не е първият прецедент, но е най-големият“, каза още той.

„Защо се случва това? Защото държавата няма адекватна политика по отношение защитата на авторските права. Ние изнесохме въпроса (казусът, споменат по-горе – бел.ред) до Министерството на културата, които не реагират вече половин година по простата причина, че човекът, който трябва да реагира – Георги Дамянов, началник на дирекция Авторско право покрива случая. Оказва се, че министерството въобще не защитава българските автори“, допълни Петков.

„Българското законодателство в сферата на авторските права в голямата си част е синхронизирано с европейското и е много добро, но проблемът в него е, че няма контролиращ орган. Например абсолютно всички заведения и хотели в страната се контролират от двама инспектори. Съответно двете дружества „Профон“ и „Музикаутор“ събират изключително малко пари – около 4 млн. Няма как двама човека да контролират над 100 хил. обекта в страната. Това няма как да се промени, освен ако в закона се добави, че този контрол може да се извършва и от общините. По отчети „Профон“ и „Музикаутор“ събират около 5% от пазара. А ние изчислихме, че пазара на авторски права у нас е 50 и 80 млн. лева на година“, заяви гостът в студиото.

Вижте повече във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook