Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Автомобилната индустрия се нуждае от държавно стимулиране

Арх. Любомир Станиславов, Investbook, 28.02.2017

Арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента автомобилната индустрия се развива по свои правила, без да има особено голямо стимулиране от страна на държавата. Това каза арх. Любомир Станиславов, изп. директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB), в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

Автомобилната индустрия е много сложна индустрия, която има нужда от много прости мерки, каза Станиславов. "Инвеститорите, които идват, за да произвеждат определена модификация или модел на автомобил, искат до шест месеца, година или максимум две, да започнат производството, което предполага изградена инфраструктура и технологични паркове". 

Стимулирането на автомобилната индустрия не е предизборна тема, защото резултатите от такива мерки идват след пет, десет или петнадесет години, а политиците наблягат на краткосрочни мерки, каза гостът.

"През последните няколко години това е най-бързо разрастващия бранш в България. Повече от половината чуждестранни инвестиции са направени именно в този бранш и интересът на компаниите продължава да нараства. Към края на миналата година около 35 хил. души са били пряко заети в автомобилната индустрия, което е около 1% от хората в трудоспособна възраст, които генерират 4% от БВП". 

Факт е, че индустрията нараства много бързо в България, но ако видим това, което вече се е случило в други държави в Източна Европа, все още България е на последно място по степен на застъпване в икономиката, каза още гостът. "Не можем да се сравняваме с добре развити държави, като Чехия, Полша и Унгария. Унгария е изключително добър пример за България - сравнима е по размер, по население, по възможности. Там има четири големи, автомобилни завода и 12% от БВП (който е по-голям от този в България) е дело на автомобилната индустрия. Същото се отнася и за Румъния, и Сърибя. Трябва да се замислим, че това е индустрията, помогнала на тези държави да подобрят благосъстоянието си, заплащането и дори пенсиите". 

"Емблематичен пример е Словакия. Там имаме 60% от БВП и това е причината страната да изпревари Чехия по благосъстояние". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook