Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще преобърне ли обществата роботизацията

Николай Гърнев, упр. съдружник на EY за България, Investbook, 26.01.2017

Николай Гърнев, упр. съдружник на EY за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Гърнев, упр. съдружник на EY за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Три са първопричините за тенденциите, които могат да доведат до сериозна загуба на работни места - технологиите и тяхното развитие, глобализацията и демографските проблеми. Това коментира управляващият съдружник на EY за България Николай Гърнев в предаването Investbook с Велко Каменов. 

По думите му според ОИСР 9% от глобалните работни места ще са под риск в следващото десетилетие. "Bank of England предвижда, че само в Обединеното кралство ще бъдат застрашени 15 млн. работни места в резултат на навлизането на автоматизацията. В САЩ ще бъдат под заплаха 83% от нископлатените работни места, а Световната банка изчислява, че в страни като Китай и Индия този процент е изключително висок - 77% и 69% общо за всички работни места", посочи той.  

Експертът коментира и някои тенденции при развитието на технологиите. Проучвания на EY показва, че технологията 3D print се използва вече от 36% от компаниите в световен мащаб, посочи той. 

Гърнев сподели и резултати от проучване на компанията за нагласите на хората към превозването с автономни коли. "Проучване на компанията в Германия показва, че хората не се страхуват от самоуправляващи се коли. 40% от респодентите посочват, че биха се качили на такъв вид превозно средство, а след подобряване на технологиите този процент достига 70%", обясни той.  

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Investbook