Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво рискува и какво печели ОПЕК, ако замрази петролния добив

Красимир Йорданов в Investbook, 25.11.206

Красимир Йорданов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Йорданов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Другата седмица страните производителки на петрол от картела ОПЕК се събират. Целта е да намалят малко добива и цените да се качат, но това е вече факт - те са на около 50% от дъното, което достигнаха. Пазарът вече дисконтира в тези цени намаление на добива и съответното стабилизиране на цените. Това каза финансовият анализатор Красимир Йорданов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Доколко, обаче, страните от ОПЕК ще се разберат, е спорно".

Графика: Движение на цената на петрола. Източник: Bloomberg Terminal

"Има едно доста притеснително становище, ако ОПЕК намали добива, това означава, че ще загуби пазарен дял поне в краткосрочен план. Възможно е американският петрол да заеме част от загубените позиции на държавите от ОПЕК".

В по-дългосрочен плат този риск е по-смекчен, обясни анализаторът. По думите му страните от ОПЕК се нуждаят от малко по-високи котировки и разчитат, че американският петрол няма да достигне до азиатските пазар, защото това изисква допълнителен разход за превоз. "В момента, обаче пазарът не предполага точно това. Петролната цена се търгува с пазарна структура "контанго", което означава, че при дългосрочните и средносрочни доставки цената е по-висока от краткосрочните. Докато танкерът пътува, петролът в него поскъпва и това позволява на американския и европейския петрол да е конкурентен на азиатските пазари". 

Графика: Движение на цената на петрола. Източник: Bloomberg Terminal

"Бъдещето на ОПЕК зависи от това до колко "шистовата революция" ще продължи". 

Защо цената под 60 долара не е устойчива в средносрочен план? Кога ще свършат резервите от шистов петрол? Ще се сложи ли "шапка" на цената на петрола във връзка с новото находище на петрол в Тексас, САЩ и от какво зависи тя? Ще окажат ли влияние елекромобилите върху цената на петрола?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook