Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Колко губи България от кражбата на ток?

Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, в Investbook, 26.09.2016

Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За 2015 повече от 330 хил. домакинства са били без ток заради кражба на кабели или посегателство върху съоръжения. Преките загуби са около 4 млн. лв., има 6 загинали лица и повече от 8 250 манипулирани електромера. Това обяви председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му трябва да бъдат направени изменения в Наказателния кодекс. "Съдържат се достатъчно данни и факти, за да се преосмисли политиката и да се търси наказателна отговорност за престъпления против републиката, може да се мисли за квалификации от гледна точка на общо опасните престъпления", каза той, допълвайки, че заради неадекватно решение на регулатора сега излиза по-изгодно да крадеш ток, отколкото да го плащаш. 

"В последно време настъпиха някои съществени промени – регулаторът се избира вече от парламента, което е по-голяма гаранция за неговата независимост, и той има право в рамките на законустановени текстове сам да приема подзаконови нормативни актове", обясни експертът. По думите му това на теория дава достатъчно механизми за борба срещу злоупотребите, но е важно те да се приложат и на практика. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook