Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пазарът трябва да се изчисти, за да преминем към растеж

Кузман Илиев в Investbook, 23.09.2016

Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес разбирането е, че икономиката има един производствен потенциал, който е такъв, какъвто са наличните капиталови блага. Когато поради някаква причина потреблението или инвестициите не са на нивата, на които се очаква, този потенциал не е достигнат. В този случай играчите използват паричната политика на отрицателни лихви, за да дадат тласък на кредитирането, да тръгнат инвестициите и да се изкарат парите от банките. Ние обаче пропускаме, че не знаем какъв е този производствен потенциал и дали не е сбъркан, дали производствената структура не е изкривена и ние не трябва да оставим системата да се изчисти и да дадем глътка въздух на истинските предприемачи.

Това каза пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Кузман Илиев в ефира на Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира последния доклад на ОИСР, в който за пореден път бе откроен слабият растеж на световната икономика, потиснат от липсата на инвестиции. Според Илиев има проблем в самата дефиниция за икономически растеж.

ака мерен, икономическият растеж дава една изкривена картина, защото в него има компоненти като правителствените разходи, които не винаги са производителни и добавят стойност. В момента нямаме дори приблизителна идея дали нашият стандарт на живот е станал по-добър", посочи анализаторът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Investbook