Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво означават позитивните сигнали от Китай

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 01.09.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните от Китай изненадаха позитивно пазарните участници и анализаторите, защото Индексът на производствената активност на Китай се повиши над 50 пункта. Прогнозите бяха за лек спад. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Извън сферата на производството има леко намаление, но там нивата са доста над 50-те пункта - 53,5". 

Тези положителни данни водят до прогнози, че Китайската централна банка по-скоро ще запази мълчание, а няма да предприеме дейности в посока експанзия и подкрепа за икономиката, обясни Сиркаров. 

Сиркаров направи уточнението, че когато говорим за положителни данни в Китай, трябва да се има предвид, че те се дължат на големите компании. "При малките и следни компании има понижение. Там ситуацията не се подобряват, а напротив. Това показва, че във фундамента за всяка една икономика, има сериозни проблеми - и в достъпа до финансиране, и в заплащането, и в намирането на качествена работна ръка, в транспортните разходи."

"Наблюдава се сериозен ръст и тежест на технологичния сектор и на потребителските стоки, което показва, че тежестта се пренася от сектори с малка добавена стойност към такива, които добавят по-висока стойност. Такива са и дългосрочните цели на икономиката на Китай. Трудно е да се каже дали това ще е някаква сериозна тенденция, но фактите показват, че нещо подобно се случва и то засяга и средните, и малки компании". 

Защо точно през месец август се наблюдават позитивни сигнали? Случва ли се либерализацията на китайската икономика?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook