Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ЕБВР е инвестирала 450 млн. евро в България през 2016

Лариса Манастърли в Investbook, 01.09.2016

Лариса Манастърли, директор на ЕБВР България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лариса Манастърли, директор на ЕБВР България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През осемте месеца на 2016 година Европейската банка за възстановяване и развитие е инвестирала 450 млн. евро в България. Ако погледнем статистиката за последните пет години, тази сума е рекордна. Това каза директорът на ЕБВР България Лариса Манастърли в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. По думите й банката има желание да повиши инвестициите си в България.

Манастърли коментира и новия етап на Програмата за кредитиране на енергийна ефективност за дома. ЕБВР планира да продължи кредитната си линия за енергийна ефективност в жилищния сектор в България с 20 млн. евро и допълнителни 4,4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. 

Продължението на Програма REECL, активна в България от 2005 година, се реализира след успешното приключване на първите два периода на програмата и в отговор на активния потребителски интерес. Към днешна дата са отпуснати кредити на стойност 83 милиона евро на над 52 хиляди български домакинства. Безвъзмездната помощ, отпусната към момента, е в размер на 20,2 млн. евро.

Програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома (REECL) предвижда безвъзмездна финансова помощ за домакинствата за инвестиции в енергийна ефективност. Помощта е в размер на 10% до 20% от главницата на отпуснатия кредит и зависи от сложността на изпълнения проект. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook