Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Икономиката на Венецуела дълбае дъното

Адриан Николов в Investbook, 26.08.2016

Адриан Николов, политолог, Инфограф. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адриан Николов, политолог, Инфограф. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факторите, които причиниха кризата във Венецуела, са ниските цени на петрола и голямата суша. Това каза политологът Адриан Николов от Инфограф в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. По думите на политолога от „седемте индикатора, по които можем да отчетем, че Венецуела е в много тежка криза“, движението на индекса на потребителските цени „е най-стряскащата тенденция“.

„Миналата година е отчетена инфлация от 180%, което означава утрояване на цените на всичко. Това е и индикаторът, който се вижда най-ясно на живо от телевизионните предавания от Венецуела – храната е на непостижими цени, или просто е изчезнала от магазините“.

Безработицата още не е отразила случващото се, каза още Николов, защото „Венецуела има политика на много висока заетост“. „И тук вече можем да си зададем въпроса дали са реални данните“.

„Два са основните фактори, които причиниха това, което наблюдаваме. Единият е много ниската цена на петрола. Бюджетът на Венецуела е разписан така, че да излиза на около 110 долара, а през последните години цените се движат на около половината от тези нива. Другият много важен фактор, който тази година доведе до този пик на кризата, е огромната суша в Южна Америка. Венецуела разчита на хидроелектрическа генерация и ниските нива на водата в язовирите пречи на страната да генерира ток“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook