Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво следва след осем години нулеви лихви

Пазарен коментар на Кузман Илиев в Investbook, 12.08.2016

Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Покачване и при трите водещи индекса в САЩ не бяхме виждали от 1999 година насам. Факт е, че в момента има доста ентусиазъм на фондовия пазар отвъд океана. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„Има очаквания от не малко анализатори, че ставаме свидетели на отскачания на пазара и дори позитивен сантимент, че сега, като се върнат инвеститорите от ваканциите си ще се включат в този процес, увеличавайки обемите на търговията. Голям въпрос, неизследвана територия. Паралелът, който се прави е с това което се случва в края на 90-те години в САЩ, когато пазарът удвоява своите печалби. За съжаление след като достига този пазарен ръст за една година изтри петдесет процента. Дали можем да очакваме покачване, или този пик е минал? Трябва много внимателно да се анализира, защото ситуацията сега и в края на 90-те години е много различна. Сега имаме икономически растеж 1,2% в САЩ, а тогава беше 7%. Динамиката, несигурността е много голяма“.

„Осем години на нулеви лихви е голям проблем за финансовата система. В мига, в който тръгнат да се вдигат лихвите ще се усети и на пазара на акции. Умните пари яхат вълната. Те са там когато трябва да се печели, но когато трябва да се излиза, излизат внимателно, за да не предизвикат сътресения на пазара. Кога ще се случи сривът? Всичко ще проличи тогава, когато проблемите за фиска станат очевадни, когато инфлацията започне да се показва. Тогава и доходността ще се повиши, което означава и спад и на настоящата стойност на капиталовите активи, каквито са акциите и на държавните ценни книги. Това е неконтролируем процес. За съжаление целият този ръст, който забелязваме и на пазара на дълг, и на акции е много кредитно движен“, каза Илиев. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook