Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Българският банков стрес тест не е мек и това ще проличи в резултатите

Борис Петров в Investbook, 11.08.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стрес тестовете са част от стратегията на България за присъединяване към Еврозоната. Това каза финансовият анализатор Борис Петров в своя коментар за стрестестовете в банковия сектор предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. „Необходимо е преминаването през това упражнение и съответно институционалната рамка да бъде подкрепена от един силен банков надзор и работеща рамка за преструктуриране на кредитни институции“.

Стрес тестовете са част от един голям процес, каза още финансистът. По думите му след фалита на КТБ българската банкова система е била подложена на един „реален тест“.

„Целта бе да бъде възобновено доверието и надеждността на сектора по европейските стандарти, подобно на стрес теста и прегледа на качеството на активите, извършени в държавите от Еврозоната през 2014 година преди навлизане на единния надзорен механизъм. В допълнение целта бе да бъдат преустановени рискови практики, ако има такива“.

На въпроса дали и към българските стрес тестове ще има критики, подобни на тези, които се появиха в Европа, че апокалиптичните варианти, които се залагат при тестовете са твърде „меки“, Петров каза: „Винаги могат да се намерят критици, но за Европа този стрестест бе доста сериозен и отзвукът бе доста суров“.

„Българският стрес тест също не е мек тест и това вероятно ще покажат и резултатите от него“.

Гостът коментира и как влияе нисколихвената среда на българските банки, ще се промени ли лихвената политика на българските кредитни институции и какви са очакванията на експерта от резултати от стрес тестовете. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook