Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Европодкрепата за IPO-та ще даде тласък на българския капиталов пазар

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, в предаването Investbook, 29.06.2016

Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможността малки и средни предприятия, желаещи да увеличат капитала си чрез листване на борсата, да кандидатстват за получаването на безвъзмездна финансова помощ по нова процедура по ОП Иновации и конкурентоспособност е позитивен сигнал за развитието на българския капиталов пазар, тъй като демонстрира ангажираността на държавата към проблемите на капиталовия пазар. Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Едно от ограниченията на тази мярка е, че подобно финансиране получава самата компания, което означава, че липсва стимул за инвестиционните банкери да търсят активно компании, които да бъдат листвани на борсата. След корекция в схемата обаче ще бъде дадена възможност на инвестиционните посредници и инвестиционните банкери да кандидатстват за подобно финансиране, което би довело до по-сериозен тласък на пазара, обясни той. 

Капиталовите пазари компенсираха първоначалния шок, който възникна след решението за Brexit. Според Такев пазарите ще останат волатилни и ще зависят от индивидуалните събития, които биха били предприети вследствие на задействането на чл. 50 от Лисабонския договор. По отношение на платформата SEE Link той коментира, че се върви в посока интегриране на Централните депозитари и клирингови къщи, така че да бъде възможно, ако даден български инвеститор например желае да закупи актив, търгуващ се на външен пазар, да го получи по сметката си в българския Централен депозитар.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook