Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Търговските отношения между Великобритания и България на фона на Brexit

Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация, в Investbook, 23.06.2016

Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България тепърва започва да се възстановява в технологично отношение и скоро очакваме да видим възраждане при науките. Британско-българската бизнес асоциация е двустранна и помага както на британските компании в България, така и на българските да стъпят на пазара на Острова. Търговията не е голяма - около 600 млн. - но е добра и нараства. Оптимистично съм настроен към преките чуждестранни инвестиции между двете страни. Това коментира Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, ако Великобритания реши да напусне ЕС, отношенията й с останалите страни ще се решат от преговорите през следващите 2 години. Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции със САЩ няма да бъде засегнато пряко, защото ще зависи от останалата част от ЕС дали ще продължи преговорите. 

Според Хемпсън макар много хора да смятат, че Великобритания е контролирана от ЕС, само 1% от бюджета й отива за Европа. Освен това бежанците, които страната приема в рамките на година, са по-малко от половин процент от населението й. "Има много интересни причини за този референдум. Те не са само икономически, има и елементи на национализъм.", посочи Хемпсън.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook