Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Възможно е планът Юнкер да бъде разширен и извън ЕС

Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Investbook, 07.06.2016

Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на една година Европейския фонд за стратегически инвестиции успея да отчете един добър резултат с 33% постигната цел за мобилизиране на частен капитал. Нека припомним, че по плана „ Юнкер“ трябва да бъдат „впрегнати“ 315 млрд. евро в различни проекти, целящи съживяването на европейската икономика. Това коментира в предаването Investbook Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. По думите и, ключови сектори по Плана са енергетика, в която е инвестиран най-големия ресурс около 40%, научна и раздвоена дейност, транспорт и околна среда. Има инвестиции в 26 от 28 държави от ЕС.

"Великобритания има най-съществен ресурс от плана Юнкер. Другите най-активни държави са Франция, Испания и Италия. Само Малта и Словения нямат финансиране". 

По повод предложението на председателя на Европейската комисия Юнкер да бъде удължен планът и след 2018 година Цанова каза, че "все още няма конкретно предложение, което да бъде обсъждано", но "се говори за удължаване до 2020 година".

"Говори се за удължаване на прозореца за финансиране на малки и средни предприятия, защото търсенето от страна на банките е много сериозно в Европа", каза още тя.

ъзможно е планът да бъде разширен и да покрие и страни извън ЕС, като ще се обърне внимание на страни, които са сериозно засегнати от бежанската криза и имат нужда от сериозни инвестиции в тяхната инфраструктура, за да се справят с този поток, но за сега това са различни нюанси, които тепърва се обсъждат, за да се включат в крайното предложение. Мисля, че есента ще имаме малко по-конкретна информация по този въпрос". 

На въпроса дали Турция ще влезе в тези планове Цанова каза: "Най-вероятно да, ако чисто геополитически се остане в рамките на добрия тон. Мисля че Турция е една от държавите, която категорично трябва да бъде подкрепена от подобен инструмент".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook