Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Индексът VIX e на най-високите си нива през днешната сесия

Пазарен коментар на Рейми Иносенсио, 10.03.2016

Рейми Иносенсио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Рейми Иносенсио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Както знаем, Европейската централна банка извади големите оръдия днес, както се очакваше – свали всички свои лихвени проценти и увеличи количествените улеснения до 80 млрд. евро на месец. Това каза пазарният анализатор Рейми Иносенсио от Bloomberg в Ню Йорк в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. 

Американските акции скочиха след новините от ЕЦБ, но оптимизмът не траеше дълго. В момента сме на най-ниските нива от търговската сесия. Повечето инвеститори са притеснени, че действията на ЕЦБ може да не бъдат достатъчни. Енергийните и финансовите компании са сред най-спадащите акции. При енергийните компании това се дължи отчасти на спада на петрола, който наблюдаваме в момента.

В зависимост от това какви активи инвестиционни убежища гледате, ситуацията е смесена. Например, златото спадна веднага след новините за ЕЦБ под $1240 за тройунция. Но със спадането на оптимизма на инвеститорите в рамките на деня, благородният метал си възвърна част от стойността.

Ситуацията е различна при американските облигации. Инвеститорите продават 10-годишни облигации и натискат доходността нагоре. Очакваше се да започнат да купуват облигации, след като акциите спадат, но това не се случва.

Имахме един пик на пазарите, но инвеститорите са притеснени, че предприетите действия от страна на ЕЦБ може да не са достатъчни. В момента индексът VIX, който е измерител на волатилността и на страха, е на най-високите си нива от търговската сесия.  

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook