Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Дичев: Добре е енергийната борса да се извади от системата на министерството

Владимир Дичев в Investbook, Bloomberg TV Bulgaria, 08.02.2016.

Владимир Дичев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Дичев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Енергийната борса, като всяка друга, се нуждае от ликвидност и прозрачност. Именно прозрачността е едно от основните й предимства. Нейната основна задача е да улесни търговията и да даде пазарна референтна цена. Това каза Владимир Дачев, изп. директор на ЧЕЗ Трейд България в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. Борсата гарантира сигурност и за продавачите, и за купувачите. На продавачите - че ще си получат парите за предоставената електроенергия, а на купувачите - че ще си получат електроенергията и то по един улеснен, стандартизиран начин.

По думите му колебанията в цената през първите 20 дни са нормални, защото пазарът да се опитва да намери равновесната точка: 

"Трябва да се има предвид, че българските играчи не са добре подготвени. Те още са нови и е твърде рано да се правят прогнози за цената".

"Нормално е в началото да има известни колебания и известна доза несигурност".

За борсата е важно, по думите на специалиста, да бъдат привлечени повече участници,за да има конкуренция.

"Пазарът на електроенергия е много чувствителен към предлагането и много зависим от него".

Експертът подчерта, че всички производители трябва да бъдат стимулирани да участват, защото "конкуренцията на пазара ще го успокои и ще привлече повече купувачи".

Дичев обясни и кои според него са основните причини за несигурността в началните дни и как може да се избегне т.нар. "пределна точка на предлагането".

"В момента българската борса е т.нар спот-пазар или краткосрочен пазар. На този пазар се продава около 5 до 10 процента от физически търгуваната и произвеждана енергия. Той не може да служи за формиране на референтна цена. Поради тази причина на европейските пазари се пускат т нар физически форуърд договори, които завършват с покупка и физическа доставка на електроенергия. Това дават малко по дългосрочна перспектива за цената", каза още Дичев.

Той допълни, че в публичното пространство се е коментирало, че предстои да бъдат пуснати дългосрочни двустранни договори на борсата. Според него "това би било добре, но думата задължително не трябва да присъства, защото може да се окаже доста изкушаващо". Той каза също, че борсата не трябва да бъде единственият инструмент, чрез който да се търгува: 

"Ние, като търговци,  изцяло поддържаме идеята, че трябва да има различни форми на търговия - електронни платформи на централите, енергийна борса, двустранни договори, брокерски екрани за внос и износ на електрическа енергия. Така ще може да се комбинира най-доброто в полза на клиентите".

Какво ще бъдат ползите за българските производители и потребители след старта на борсата в Сърбия и Румъния, защо трябва да се придържаме към стандартите на Централна Европа, защо трябва да не се мисли регионално, а глобално, когато се говори за търговия на електроенергия и какви са административните промени, които трябва да бъдат направени на национално ниво. Това са въпросите, на които отговори Владимир Дичев в предаването. 

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Investbook