Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Какво провокира и как ще се развърже възелът около Катар

Методи Пачев в Invest/Or, 11.06.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Прекратяването на дипломатическите отношения с Катар и по-скоро бързината, с която се разви конфликта, бяха изненадващи.​ Това каза в пряко включване от Доха арабистът Методи Пачев, магистър по политически науки и международни отношения, в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Радина Колева. "От една медийна кампания срещу Катар, която се разви през май, от едни изказвания, които бяха приписани на емира на Катар, се изостриха взаимоотношенията между страните и от тази медийна буря много бързо се стигна до скъсване на дипломатически връзки". 

"Изказванията бяха разпространени първо от катарската новинарска агенция. след това Ал Джазира подхвана и след това се стигна до широкото им разпространение. В тези изявления, които след това бяха опровергани като неслучили се, емирът на Катар обвинява по индиректен начин други правителства, например Саудитска Арабия, че подкрепя тероризма и е приятелски настроена към Иран. От тях се стигна до тази ескалация".

По всичко личи, че Саудитска Арабия се стреми към една унификация на всички страни членки на Съвета за сътрудничество на Залива, като тонът да бъде зададен от СА, каза събеседникът. "Посланието, което СА изпраща към Катар, е че Катар трябва да съгласува външната си политика и да не взима решения, които да не противоречат на политиката на останалите държави и като цяло да занижи влиянието си. Катар през последните години се наложи като "мека сила" , а в една книга я бяха нарекли  "малка страна с голяма политика". СА цели да демонстрира надмощие, като посланието е насочено и към Иран".

Какво иска Саудитска Арабия, ако се приеме, че тя е начело на тази антикатарска коалиция? Как се отразява на чуждестранните работници прекъсването на дипломатическите отношения? Какви са краткосрочните последици? Как се усещат кризата отвътре? Има ли икономически позитиви?

Вижте целия коментар в предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?