Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Бъдещето на правителството в Румъния зависи от единството на социалдемократите

Журналистът Стилиян Деянов в Invest/Or, 05.02.2017

Снимка: Aga Luczakowska/Bloomberg Снимка: Aga Luczakowska/Bloomberg

Бъдещето на властта в Румъния зависи до голяма степен от единството на управляващата Социалдемократическа партия и единството на коалицията, в която участва още Партията на либералите и демократите. Това коментира журналистът в Букурещ Стилиян Деянов в предаването Invest/Or с Радина Колева.

През изминалата седмица в Румъния се проведоха най-масовите протести от падането на комунизма насам, а поводът беше указът, с който властите възнамеряваха да декриминализират няколко вида корупция и по този начин беше застрашен напредъкът на страната именно в тази сфера. Правителството първоначално заяви, че няма намерение да оттегля наредбата, но промени позицията си в събота.

Стилиян Деянов посочва, че от указа голяма полза щеше да има Ливиу Драгня, председателят на социалдемократите и т.нар. премиер в сянка. "Ливиу Драгня е така да се каже премиерът в сянка, той не стана премиер, само защото вече има една условна присъда. Освен него още много политици, кметове, държавни служители ще се възползват от тази мярка, при това не само от социалдемократическата партия, а от всички партии", отбелязва Деянов.

"Делото срещу Ливиу Драгня беше отложено с още две седмици точно в деня, в който спешната наредба беше приета. За всички стана очевидно, че Ливиу Драгня е този, който първи ще се възползва от тази наредба", допълва той.

Междувременно миналата седмица опозицията в парламента заяви, че ще внесе вот на недоверие, но според Деянов той едва ли ще мине, тъй като мнозинството на управляващата коалиция е много силно, въпреки че отделни личности от социалдемократическата партия се обявиха против тази наредба.

"Ако не се стигне до по-сериозни размествания, до разлом в партията, тоест до промяна на парламентарното мнозинство, мисля, че няма никакъв шанс вотът на недоверие от страна на опозицията да мине. [...] Всичко зависи от това, дали партията ще остане единна. Има брожения в самата партия, разбира се защото Ливиу Драгня е т.нар. местен барон. Той идва от местните организации на партията и на него не се гледа с добро око от много от социалдемократите. Но той поне засега показва, че държи партията с твърда ръка и с изключение на отделни случаи няма по-сериозни разцепления", обяснява Стилиян Деянов.

*Разговорът със Стилиян Деянов беше записан в петък, тоест преди властите в Румъния да обявят, че оттеглят наредбата си.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?