Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Ще пострада ли споделеното пътуване от по-строгия контрол на превозите

Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия НС, и Димитър Карагегов, програмен мениджър на БЛО, в Invest/Or, 06.11.2016

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Глобите са изцяло насочени към нерегламентираната търговска дейност, към нелоялната конкуренция и към сивия сектор. Това заяви Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в Народното събрание, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria по повод на приетите на първо четене завишени глоби и нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници

„Много ясно искам да подчертая, че това няма нищо общо със споделеното пътуване. Споделеното пътуване обикновено става между приятели и познати или хора, които искат да си разделят бензина. Там няма търговски елемент и няма печалба“, посочи той.

Ананиев обясни за пореден път, че контролните органи на автомобилна администрация нямат право да спират частен автомобил, но могат да спрат автобуси и леки коли, при които изглежда, че те извършват транспортна дейност с търговски характер, например тир или микробус, в който може да има 15-20 човека. „Съгласете се, че ако някой прави превоз с 15-20 човека, е много по-вероятно да има търговски елемент“, каза народният представител. 

Според Димитър Карагегов, програмен мениджър на Българското либертарианско общество, законът така, както е разписан, не може да направи разлика между човек, който споделя своя автомобил с приятели, и този, който извършва нелицензиран превоз. По думите му разписаното в закона „заплащане“ за превоза не уточнява дали това е с цел печалба или разделяне на разходите.

Карагегов дава пример с възможен начин да се наложи глоба на човек, който предоставя лекия си автомобил за споделено пътуване. „Подставено лице – представител или приятел на някой служител на ДАИ – се уговаря с мен, да го закарам до Бургас. Той праща сигнал на служителите на ДАИ, които чакат на изхода на София. Катаджията ме спира, служителят на ДАИ пита лицето дали се е уговарял за пари, той казва да и аз си тръгвам с глоба. Да, изглежда сложно и абстрактно за изпълнение, но теоретично е възможно. Законодателят като такъв не може да обещава какво ще свърши изпълнителната власт“, казва Карагегов.

По думите му проблемът е само в очите на браншовата организация на автобусните превозвачи. „Нямаме никакво съмнение, че промените са лобистки в полза на автобусните превозвачи, защото те идват от министър Ивайло Московски, който два месеца преди да внесе този закон, се срещна с тях в опит да ги омилостиви за въвеждането на тол таксите. Те очевидно са му поставили условие да се разправи с групите за споделено пътуване, защото те също са им някакъв вид конкурент“, обяснява Карагегов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?