Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Милионери от света на футбола, които са прегърнали образованието

Цветин Филипов и Александър Костадинов, Index Sport, 19.02.2019

Освен футболни звезди и изключителни на терена, някои от имената на световния футбол могат да се похвалят със завидна интелигентност и добри резултати по отношение на образованието си. За някои от тях съобщи водещият Цветин Филипов, в предаването Index Sport.

"Франки Лампард, звездата на Челси, която прекара цели 13 години на Станфорд Бридж, човекът, който до голяма степен градеше стабилността на Челси по това време, става един от водещите голмайстори на клуба. След края на престоя му в клуба се премества в САЩ, във футболния клуб на Ню Йорк сити, паралелно с футболните си постижения футболистът демонстрира завидни качества на тест за интелигентност през 2009 година, който е с резултат, достоен за МЕНСА. Той завършва средното си образование с отлични резултати, включително и по латински език, една дисциплина, в която малцина могат да се похвалят с успехи", каза в коментара си Филипов.

Филипов посочи кариерата на друга футболна звезда, отново свързана с добро образование - Хуан Мата.

"Испанският футболист беше част от испанския национален отбор, с когото спечели Световното първенство в Южна Африка, играл за едни от най-успелите клубове. Независимо от натоварената си програма на професионален атлет и футболист, този човек учи журналистика в Мадридския политехнически университет. Когато се премества в Лондон, за да играе за Челси, се записва да учи дистанционно спортни науки, физическо възпитание и маркетинг, никога не се срамувал от любовта си към учението, самият той казва: "Не мисля че футболът и висшето образование са взаимно изключващи се неща, концентриран съм върху моята кариера, но обичам да правя и други неща, да уча например"", разказа повече за футбола и образованието Филипов.

Водещият Александър Костадинов на предаването Index Sport продължи групата на образованите звезди от футболните терени с името на Арсен Венгер. За него той отнесе казаното някога от "Летящия холандец", Йохан Кройф: "Футболът е проста игра, но за интелигентни хора". 

"Венгер не е толкова известен като футболист в началото на кариерата си, но става известен като треньор, още след като поема треньорския пост на "Арсенал" през 1996 година. Той има рекорд на най-дълго задържалия се на поста треньор в английския футбол. Има впечатляваща биография извън футбола, има магистърска диплома по икономика от Страсбургския университет и владее свободно 7 езика и е известен с лекотата, с която общува с футболистите", посочи Костадинов.

Кои са другите, добре образовани футболни звезди - гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Index Sport