Европейското производство ще се възстановява изключително бавно

Графика на деня за 4 май

Пандемията засегна производствения сектор по целия свят. Графика: Bloomberg Пандемията засегна производствения сектор по целия свят. Графика: Bloomberg

На европейското производство ще отнеме много време да преодолее щетите, причинени от коронавируса, след като през април претърпя безпрецедентен спад, пише Bloomberg.

В своя месечен доклад за бизнес активността в производствения сектор IHS Markit заяви, че възстановяването ще бъде „разочароващо бавно“.

Икономките все още не работят на пълни обороти, то това означава, че предприятията и работните места ще останат застрашени.

Индексът на IHS Markit показва, че доверието спада до рекордно ниско ниво през април, а съкращаването на работни места е най-голямото от 2009 г. Основната мярка за бизнес активността в еврозоната пада до 33.4 пункта – най-ниското ниво, откакто се събира подобна статистика от 1997 г. За сравнение през март индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в региона беше на ниво от 44.5 пункта.

Рекордно ниски са стойностите за бизнес активността в производствения сектор и във Франция и Италия, докато тези в Испания и Германия са най-слабите за последните години.

Мрачните данни могат да накарат правителствата да премахнат по-бързо ограничителните мерки, които причиняват огромни щети на бизнеса.

Предизвикателството пред политиците е да се опитат да възстановят икономическата активност без да рискуват втора вълна на пандемията, което би наложило поредния кръг от разрушителни нови мерки.

„Ще мине известно време преди много предприятия да заработят на пълни обороти, докато общото ниво на икономическа активност и търсене ще остане под нормалното за известно време“, посочват от IHS Markit.

Последни новини
Още от Графика на деня