Баланс на производството

Графика на деня, 13 февруари 2019

Производството на петрол на ОПЕК и на САЩ, поотделно и общо. Графика: Bloomberg Terminal Производството на петрол на ОПЕК и на САЩ, поотделно и общо. Графика: Bloomberg Terminal

Мащабният спад на производството на ОПЕК+ балансира по-голямата част от ръста в американското производство в началото на 2019.

Блокът от 24 страни-производителки на петрол, ОПЕК и неговите съюзници ще изпълнят ангажиментите си за намаляване на производството за балансиране на глобалното свръхпредлагане. САЩ стана най-големия производител на петрол в света в края на 2018.

Американските санкции над Венецуела, които практически блокираха вноса на петрол от тази страна в САЩ, предизвикаха ръст на суровия петрол в Китай, показва графиката долу.

Държавната китайска петролна компания PetroChina Co продава венецуелски Merey с премия от 5 щатски долара над бенчмарка WTI според оферта, видяна от Bloomberg. Преди санкциите суровината бе продавана по-евтино в Китай.

Американските санкции предизвикаха спекулации дали Венецуела ще успее да запази износа на свръхтежкия си суров петрол.

Междувременно американските рафинерии търсят алтернативи, увеличавайки доставките на подобен петрол по света. Ръстът в търсенето за инфраструктурни проекти в Китай вдигна цената на този вид петрол, който е подходящ за производство на алфалт.

Данните на Bloomberg показват, че Китай е удвоил вноса на петрол от Венецуела.

Петролни танкери край бреговете на Венецуела и в Карибския басейн, 13 февруари 2019. Графика: Bloomberg Terminal.

Последни новини
Още от Графика на деня