Краят на лесните пари може да отключи нов цикъл на дефолти

Изобилната ликвидност е допринесла за увеличаване на броя на силно задлъжнелите компании, посочват от S&P Global Ratings

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Броят на фалитите на силно задлъжнелите компании може да нарасне значително на фона на затягането на кредитни условия. Това предупреди S&P Global Ratings, предаде Bloomberg.

Изобилната ликвидност и отписванията в унисон с ниските лихвени проценти са допринесли за увеличаване броя на силно задлъжнелите компании, създавайки риск, замаскиран от сравнително ниските нива на изпадане в несъстоятелност.

Премахването на лесните пари може да задейства следващ цикъл от дефолти, тъй като високите нива на корпоративна задлъжнялост са увеличили чувствителността на кредитополучателите към по-високи разходи за финансиране, посочват от международната рейтингова агенция

Базирайки се на глобално проучване, проведено сред 13 хил. юридически лица, агенцията изчислява, че делът на силно задлъжнелите компании, чието съотношение дълг към печалба е над пет пъти, е 37% през 2017 спрямо 32% през 2007. През периода 2011-2017 глобалният нефинансов корпоративен дълг нараства с 15 пр.п. до 96% от БВП.

Когато дългът е толкова стръмен, а нивата на несъстоятелност са ниски, рисковете от сътресения са големи, смята Тери Чан от S&P Global Ratings. “Значителна преоценка на пазарите на облигации или по-бързо от очакваното нормализиране на лихвените проценти на паричните пазари може да засегне кредитните профили“, добавя още той. 

Последни новини
Още от Графика на деня