Южна Корея няма официално решение за забрана на криптовалутите

Планът за забрана на обмена на криптовалути е една от мерките за ограничаване на спекулативните инвестиции

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Плановете за забрана на обменните борси за криптовалута в Южна Корея все още не са окончателни, тъй като правителствените агенции все още са в преговори, за да решат как да регулират пазара, предава Investor.bg

„Планът за забрана на обмена на криптовалути, споменат наскоро от министъра на правосъдието, е една от мерките в разговорите за ограничаване на спекулативните инвестиции, които правителството ще продължи да обсъжда достатъчно дълго, преди да финализира решението си", заяви служител в Службата за координация на правителствената политика по време на пресконференция.

Припомняме, че на 11 януари министърът на правосъдието Парк Санг-ки заяви, че правителството подготвя законопроект за забрана на търговията с виртуална валута на местните борси. В същото време националната полиция и данъчните власти нахлуха в местни борси за криптовлаути, които са подозирани в укриване на данъци.

В петък обаче тонът беше значително смекчен, а част от по-острите изказвания от предишния ден омаловажени. Финансовият министър на Южна Корея Ким Дон-йон направи уточнение, че е необходимо да се извършат повече консултации по плана на министерство на правосъдието за забрана на търговията с криптовалути в страната.

От друга страна в САЩ също се очаква нарастване на проверките на пазара заради опасения, че криптовалутите се използват за измамни цели като прането на пари. Председателят на Комисията по ценни книжа Джей Клейтън и председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси Кристофър Джанкарло ще дадат обяснения пред банковата комисия на Сената за рисковете, свързани с биткойна. Очаква се изслушването да се проведе през февруари.

Последни новини
Още от Графика на деня