Турската инфлация достига най-високото си ниво от 2003

Годишният темп на растеж на цените се ускори през ноември до 12,98 на сто на годишна база

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в Турция се ускори до най-високото си ниво от 2003 през ноември до 12,98 на сто на годишна база, обяви турският статистически институт. По този начин инфлацията надмина за първи път достигнатото по време на глобалната икономическа криза през 2008 равнище от 12,06%, предава DPA. 

Спрямо миналия месец инфлацията e 1,49 на сто, което е малко над очакванията на анализаторите. На годишна база поскъпват предимно разходите за транспорт (с 18,56 на сто), но също и за хранителни стоки (с 15,78 на сто), предаде Investor.bg

Междувременно вицепремиерът Мехмет Шимшек заяви в Twitter, че правителството очаква през декември по-слаба инфлация.

От юли насам инфлацията в страната се ускорява непрекъснато, същевременно турската лира губи стойност. Според очакванията на повечето икономисти в подобна ситуация централната банка следва да се намеси с увеличение на лихвите.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче същевременно се изказва срещу увеличение на лихвите, за да не се прекрати икономическият ръст, който през второто тримесечие достига 5,1 на сто. Растежът на икономиката се облагодетелства и от износа, който благодарение на понижението на лирата отчита все по-добри стойности.

В турската икономика главните проблеми са именно инфлацията и загубата на стойност на местната валута. В неделя Ердоган предупреди в своя реч в град Муш предприемачите да не изнасят спечелените в страната пари извън Турция. „Чувам, че някои предприемачи имат стремеж да преместят богатството си в чужбина. Това е предателство срещу отечеството“, отсече Ердоган.  

Последни новини
Още от Графика на деня