Безработицата в Испания достигна 9-годишно дъно

Процентът на безработица спадна до 16,4% от 17,2% през предходните три месеца

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Испанската безработица се понижи до деветгодишно дъно през третото тримесечие, което е добра икономическа новина за правителството, опитващо се да се справи с политическата криза в Каталуния, съобщи Bloomberg.

Процентът на безработица спадна до 16,4% от 17,2% през предходните три месеца, съобщи испанският статистически институт в четвъртък. Това е най-ниското ниво от края на 2008 и надминава прогнозата за безработица от 16,6% от проучване на Bloomberg.

По-задълбочен поглед върху данните показва, че броят на хората без работа е намалял със 182 600 души до 3,7 млн. души. Назначаването на нови служители в сектора на услугите, промишлеността и строителството доведе до ръста на заетостта за тримесечието.

Данните стават ясни в момент, когато правителството в Мадрид се опитва да удържи на сепаратисткия натиск в Каталуния, който излага на риск икономическите перспективи на страната. Докато нарастването на безработицата до рекордно равнище по време на рецесията влияеше на желанието на региона за независимост, подобряването на пазара на труда през последните години не успокои амбициите му за отделяне.

Днес Сенатът дава старт на двудневно гласуване за предоставяне на централното правителство на широки правомощия над бунтовническия регион. Правителството на малцинствата на премиера Мариано Рахой се опитва да освободи регионалния лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия кабинет, като същевременно поеме пряк контрол върху финансите на Каталуния.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня