Над 18% ръст на продажбата на нови автомобили в България

Страната ни е в топ 3 на новорегистрираните автомобили в ЕС

Общ размер на регистрациите на нови автомобили в България. Източник: Bloomberg Terminal Общ размер на регистрациите на нови автомобили в България. Източник: Bloomberg Terminal

България, заедно с Гърция и Литва, е един от лидерите по ръст на новорегистрираните автомобили в Европейския съюз. Това показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA)

Регистрациите на нови автомобили в България се увеличават с 18,4% до общо 2542 през септември, показват данните на асоциацията. За първото деветмесечие ръстът е от 18,1% на годишна база до общо малко над 22 хил. нови регистрации.

В Гърция през септември регистрираните нови автомобили са близо 6 хил., което е ръст от почти 30 на сто. В Литва пък новите регистрации се увеличават с почти 46% до близо 2,5 хил. през септември.

Като цяло септември обаче не е силен месец за европейските производители. В целия ЕС новорегистрираните автомобили намаляват с 2% на годишна база до общо 1,427 млн. За първите девет месеца на годината тенденцията е положителна – ръст от 3,7% до 11,7 млн. нови регистрации. 

Само в три страни има спад на регистрираните нови автомобили на годишна база. Най-значително е намалението в Ирландия – от 10,2%, следват Великобритания (-3,9%) и Финландия (-0,6%).

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня