Жилищните цени в Лондон с най-рязък спад от финансовата криза

Средната цена на жилище в столицата може да достигне под 582 хил. паунда

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Жилищните цени в Лондон спадат с най-бързия си темп от финансовата криза насам, съобщава Bloomberg.

Предварителни данни за цените на жилищата в Лондон сочат спад от 2,7% през септември на годишна база – най-голямото понижение от 2009, посочват Acadata и LSL Property Services. Намалението от 0,7% през август бе първото отрицателно четене от 2011, след като продавачите в някои от най-скъпите квартали на града, включително Уестминстър, Уондсуърт и Хамърсмит, бяха принудени да понижат цените.

Извън Лондон и Югоизточна Англия пазарът изглежда по-оптимистичен, като цените през септември са нараснали средно с над 3% на годишна база. Въпреки това темпът е най-бавният от края на 2016, предаде Investor.bg

В Лондон цените се понижават за шести пореден месец. Ако предварителните оценки бъдат потвърдени, средната цена на жилище в столицата е под 582 хил. паунда ($773 хил.), което е най-ниската стойност от края на 2015.

Спадът ще бъде посрещнат с радост от хората, които изпитват трудности да намерят жилище след години на изстрелващи се нагоре цени. Правителството на британския министър-председател Тереза Мей обяви разширяване на ипотечната програмата „Help to Buy” по-рано този месец.

Песимистичните данни бяха подкрепени от отделен доклад на Rightmove, според който офертните цени в Лондон са намалели с годишен темп от 2,5% през октомври. Макар че са се повишили с 3,1% на месечна база, реалните покупки на тези цени не са сигурни, тъй като купувачите в момента имат по-голям избор, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.

Последни новини
Още от Графика на деня